Doar Contabil sau Expert Contabil, membru CECCAR? Tu ce alegi pentru afacerea ta?

Am auzit în ultima vreme de la clienții și persoanele care ne-au contactat la AB TAX, numeroase povești și situații în care chiar și după un an de zile, mai mulți antreprenori, soloprenori și freelanceri s-au trezit fie că nu au primit state de plată vreme de câteva luni, că au documente incomplete sau chiar OP-uri aferente anumitor impozite, neprimite, deci neplătite.

Toate acestea sunt situații care vulnerabilizează foarte tare activitatea și finanțele unei societăți. Ca să nu mai vorbim de faptul că o expune semnificativ și o predispune penalizărilor, conform legii.

Colaborarea… de fapt externalizarea către un contabil care nu are expertiză sau care nu este recunoscut CECCAR (Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România) poate fi problematică și poate afecta negativ orice afacere. Este important ca antreprenorii și freelancerii să aleagă cu atenție colaboratorul contabil care se va ocupa de afacerile lor. Să aleagă un expert atestat de CECCAR, care să aibă expertiza și cunoștințele necesare pentru a efectua corect activitățile contabile și fiscale și pentru a le oferi servicii de consultanță și planificare fiscală și financiară.

 

Colaborarea dintre un antreprenor sau freelancer cu un contabil care nu are expertiză sau care nu este membru CECCAR poate fi problematică din mai multe motive:

 

  • În primul rând

Un contabil care nu are expertiză sau care nu este membru CECCAR poate să nu aibă cunoștințele necesare pentru a efectua corect activitățile contabile și fiscale, astfel încât să respecte normele și regulamentele fiscale și contabile în vigoare. Acest lucru poate duce la erori sau omisiuni în declarațiile fiscale, ceea ce poate duce la amenzi sau alte consecințe juridice.

 

  • În al doilea rând

Un contabil care nu are expertiză sau care nu este membru CECCAR poate să nu fie la curent cu schimbările legislative și fiscale, ceea ce poate duce la o interpretare incorectă a acestora sau la omisiuni în aplicarea lor. Acest lucru poate afecta negativ afacerea antreprenorului sau freelancer-ului, deoarece poate să nu beneficieze de deduceri sau de alte beneficii fiscale.

 

  • În al treilea rând

Colaborarea cu un contabil care nu are expertiză sau care nu este membru CECCAR poate duce la o performanță financiară slabă a afacerii. Un contabil care nu are cunoștinte avansate în domeniul fiscal și contabil poate să nu fie în măsură să ofere servicii de consultanță și planificare fiscală și financiară, ceea ce poate duce la pierderi financiare sau la o performanță slabă a afacerii.

 

  • În al patrulea rând

Un contabil care nu este membru CECCAR nu poate certifica bilanțul și, deci, nu își poate asuma responsabilitatea pentru întocmirea lui. Așadar contabilul nu are nicio răspundere pentru bilanț, chiar dacă el este cel care l-a întocmit, responsabilitatea revenind 100% administratorului societății.

 

Iată un posibil exemplu de situație în care un antreprenor care colaborează cu un contabil neatestat de CECCAR poate întâmpină probleme fiscale:

 

          Antreprenorul X conduce o mică afacere de distribuție de produse alimentare și a angajat un contabil neatestat de CECCAR pentru a-și gestiona contabilitatea. În timpul colaborării, antreprenorul X a fost mulțumit de serviciile oferite de contabil, dar nu a verificat niciodată competența profesională a acestuia.

          La finalul anului fiscal, antreprenorul X a primit un aviz de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) cu privire la faptul că mai multe plăți fiscale, cum ar fi TVA-ul și impozitul pe profit, nu au fost plătite la timp sau nu au fost plătite deloc. De asemenea, ANAF i-a cerut antreprenorului X să depună mai multe documente contabile și să prezinte justificări pentru anumite cheltuieli.

          Antreprenorul X a fost surprins de această situație și a încercat să ia legătură cu contabilul pentru a-i cere să clarifice situația. Cu toate acestea, contabilul nu și-a asumat nimic – nici activitatea avută, nici consecințele acesteia. Acest lucru a fost posibil din cauza faptului că antreprenorul X și contabilul colaborau doar în baza unui contract de prestări servicii și toată răspunderea a picat pe administrator.

          Astfel, antreprenorul X a realizat că din cauza faptului că nu a lucrat cu un contabil membru CECCAR, ar putea fi nevoit să plătească amenzi și penalități mari pentru plățile fiscale neachitate la timp și pentru documentele contabile lipsă sau incomplete.

          Colaborarea din exemplul nostru a condus la probleme fiscale pentru antreprenorul X. Contabilul neatestat nu doar că a fost mai puțin competent decât un contabil atestat de CECCAR, dar nici nu a fost nevoie să își asume serviciile prestate și să răspundă pentru consecințele neîndeplinirii obligațiilor contabile și fiscale în mod corespunzător.

SFATUL ABTAX PENTRU ANTREPRENORI:

La încheierea unui contract de prestări servicii contabile este important de verificat dacă firma de contabilitate are cod Caen 6920. Dacă da, înseamnă că firma este membră CECCAR – doar firmele avizate și autorizate de CECCAR pot funcționa sub acest Caen specific.

 

Este important ca un antreprenor sau chiar și freelancer să colaboreze îndeaproape cu un contabil atestat de CECCAR. Astfel, se pot minimiza riscurile și se poate asigura că afacerea este gestionată în conformitate cu standardele contabile și fiscale. Colaborarea dintre un antreprenor sau freelancer și un contabil recunoscut CECCAR (Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România) este benefică pentru buna dezvoltare a firmei pe care o deține. Antreprenorul sau freelancer-ul va beneficia de experiența și cunoștințele expertului în domeniul contabilității, fiscale și juridice. Acest lucru îi poate ajuta să își mențină constant finanțele în ordine și să ia oricând este nevoie, decizii informate cu privire la afacerea lor.

 

 

AB TAXContact
Opteaza pentru serviciile potrivite afacerii tale
si ia legatura cu specialistii nostri!
LOCATIA NOASTRAUnde ne gasesti
Iti oferim tot suportul de care ai nevoie atat personal, cat si online, astfel ca putem lucra impreuna oriunde te-ai afla.
Strada Matei Voievod, nr. 15, apart. 2, sector 2, 021451, Bucuresti, Romania
anpc-sol
URMARESTE-NE PESocial Media
Afla in timp real cele mai noi masuri si informatii economice, legislative si de business!
anpc-sal
AB TAXContact
Strada Matei Voievod, nr. 15, apart. 2, sector 2, 021451, Bucuresti, Romania
LOCATIA NOASTRAUnde ne gasesti
Strada Matei Voievod, nr. 15, apart. 2, sector 2, 021451, Bucuresti, Romania
URMARESTE-NE PESocial Media
Afla in timp real cele mai noi masuri si informatii economice, legislative si de business!

Copyright AB TAX. Toate drepturile rezervate.

Copyright AB TAX. Toate drepturile rezervate.

Deschide WhatsApp
Ajutor
Vorbește cu noi!
Bună! 👋
Ai nevoie de ajutor?
Scrie mai jos întrebarea ta iar noi revenim la tine în cel mai scurt timp posibil, aici pe WhatsApp.