Este necesar un contabil pentru finanțări europene?

Te-ai întrebat vreodată cât de important este un contabil pentru finanțări din fonduri europene? Specialiștii AB TAX ți-au pregătit mai jos câteva informații relevante despre ce reprezintă contabilitatea în proiectele europene.

După cum știm, contabilitatea este esențială pentru buna gestionare a companiei, iar contabilul este cel care furnizează toate informațiile financiare importante.

În ceea ce priveste obținerea de fonduri europene nerambursabile, numărul aplicațiilor din România crește considerabil în fiecare an. Majoritatea antreprenorilor consideră că prin intermediul acestei metode pot dezvolta cu succes o afacere, dar pentru a îndeplini acest obiectiv este nevoie să reziste ansamblului birocratic specific sistemului românesc.

De ce este importantă contabilitatea proiectelor?

În cadrul proiectelor europene responsabilul financiar sau contabilul este cel care cunoaște toate aspectele relevante pentru scrierea și implementarea proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă.

Analiză rezultatelor proiectului este utilă pentru stabili starea de fapt a acestuia precum și soluțiile necesare pentru a remedia sau a îmbunătăți unele aspecte.

Contabilitatea proiectelor europene presupune analiza modului de alocare a sumelor și a cadrului legal în vederea încadrării unei cheltuieli că fiind eligibilă în proiect.

Contabilitatea proiectelor realizate cu fonduri europene are un rol extrem de important atât în acordarea, cât și în recuperarea prefinanțării proiectelor.

Implicarea contabilului încă de la accesarea fondurilor europene în procesul de management al proiectului și rezolvarea aspectelor privind fiscalitatea reprezintă atribute care conduc la o implementare cu succes a proiectelor.

Rolul contabilității în proiecte:

Un rol important al contabilității este acela de a furniza rapoarte financiare corecte și transparente ce le permit managerilor să ia decizii profitabile pentru companie. Contabilitatea proiectului este realizată în strânsă legătură cu legislația în vigoare!

Mai mult decât atât, contabilitatea are și rolul de a înlesni deciziile cu privire la investiții, atunci când această opțiune este în conformitate cu obiectivele proiectului. Contabilitatea va juca un rol important în bugetarea investițiilor interne și externe și a celor strategice, precum extinderea companiei.

Cu ce se ocupă contabilul în proiectele pe fonduri europene?

Atunci când vorbim despre servicii de contabilitate a fondurilor europene, vorbim de verificarea tuturor achiziţiilor și cheltuielilor derulate în cadrul proiectului. Astfel, contabilul va realiza următoarele:

  • Monitorizarea procedurilor de achiziție și derularea ulterioară a contractelor semnate cu furnizorii selectați;
  • Analiza eligibilităţii cheltuielilor din cererea de rambursare prin verificarea legalităţii și existenţei acestor cheltuieli;
  • Asigurarea procedurilor necesare implementării proiectului, realizarea rapoartelor financiare, efectuarea la timp a plăților;
  • Certificarea faptului că acele cheltuieli propuse în bugetul proiectului sunt respectate, iar cuantumul lor nu este depășit;
  • Verificarea respectării cerinţelor solicitate de către Autoritate de Management a proiectelor
  • Coordonarea și monitorizarea întocmirii cererilor de rambursare către finanțator, asistat de contractorul care va furniza servicii de management de implementare al proiectului;
  • Asigurarea gestionării conturilor bancare deschise pentru operarea tranzacțiilor financiare legate de implementarea proiectului;
  • Propunerea de soluții de corecție în cazul sesizării unor disfuncționalități în derularea proiectului din punct de vedere financiar;
  • Urmărirea derulării plăților aferente contractelor de achiziții conform clauzelor contractuale, în conformitate cu bugetul proiectului.

Dacă te interesează serviciile unei echipe implicate și cu experiență pentru gestionarea contabilității proiectului tău, apelează la AB TAX! Facem contabilitate ca la carte pentru toți antreprenorii implicați.

Specialiștii AB TAX te informează corect și în timp util. Așa că rămâi în continuare cu ochii pe secțiunea de blog a site-ului nostru, pe pagina de Facebook și ABTAX LinkedIN!

 

AB TAXContact
Opteaza pentru serviciile potrivite afacerii tale
si ia legatura cu specialistii nostri!
LOCATIA NOASTRAUnde ne gasesti
Iti oferim tot suportul de care ai nevoie atat personal, cat si online, astfel ca putem lucra impreuna oriunde te-ai afla.
Strada Aristide Pascal nr 28-30, etaj 1-2, interfon 3, sector 3, Bucuresti, Romania
anpc-sol
URMARESTE-NE PESocial Media
Afla in timp real cele mai noi masuri si informatii economice, legislative si de business!
anpc-sal
AB TAXContact
Strada Matei Voievod, nr. 15, apart. 2, sector 2, 021451, Bucuresti, Romania
LOCATIA NOASTRAUnde ne gasesti
Strada Matei Voievod, nr. 15, apart. 2, sector 2, 021451, Bucuresti, Romania
URMARESTE-NE PESocial Media
Afla in timp real cele mai noi masuri si informatii economice, legislative si de business!

Copyright AB TAX. Toate drepturile rezervate.

Copyright AB TAX. Toate drepturile rezervate.

Deschide WhatsApp
Ajutor
Vorbește cu noi!
Bună! 👋
Ai nevoie de ajutor?
Scrie mai jos întrebarea ta iar noi revenim la tine în cel mai scurt timp posibil, aici pe WhatsApp.